Tiistai 10.1.2017 – Avoin luokka lentämään

Jotenkin vallalla oli tieto siitä että koko eilisen päivän kestäneen sateen jälkeen ja ison rintaman väistyttyä täytyy tapahtua ihmeitä jotta sää olisi suosiollinen purjelennolle. Ja kuin todisteeksi ajatuksille taivas oli täynnä matalaa pilveä aamusta asti. Lämpötila oli korkea ja kosteutta paljon, joten tietyllä kokemuksella (lue: kokemattomuudella) olisi sanonut ettei päivästä tule lentopäivää.

Niin vaan kaikki koneet kärrättiin gridiin ja sitten alettiin odottaa.

Pilvet pysyivät matalalla ja näin ”maallikkona” sanottuna tuntui siltä, että aina kun pilvipeite pääsi rakoilemaan ja aurinko pääsi paistamaan maahan asti, pilviä tuli lisää ja niin taas pilvimatto oli yhtenäinen. Täällä hinauskorkeus on 2000 ft eli reilu 600 m. Ongelma oli se, että pilvet velloivat 2500 jalassa. Haistelijallekin sanottiin taajuudella ”yritä vain nyt pysyä ilmassa ja kerro jos pääset 3000:een (jalkaan)”. Tätä ei koskaan tapahtunut ennen kuin haistelija laskeutui kentälle.

Tilanne meni sitten loppujen lopuksi siten, että 15 m ja 18 m luokat peruttiin ja Avoimelle luokalle annettiin C-tehtävä ja niin Avoimen luokan pilotit laitettiin ilmaan 2 tunnin aluetehtävälle. Näin leiri jakautui kahtia, pilotit ja normaali avustusjoukko vetäytyi varjoon kuuntelemaan Antin taivalta, joka mukavasti jaksoi aina välillä kertoa missä ja miten menee. Samalla tuli testattua radion toimivuus tai siis kuuluvuus, joka jaksoi kantaa n. 130 km päähän.

Päivästä ei ole muuta eritysitä kerrottavaa, videota ei saatu tehtyä, mutta Antti kertoi päivästä hyvän jutun:

===== Antti kertoo=====

Ennuste oli kuivaa, mutta tuli pilvikeliä. Alussa pilviraja oli 1000m ja nostot 1-1,5m/s, toisella käännealueella korkein n. 1500 m. Australialaiset lähtivät samoihin aikoihin reitille, britit ottivat kiinni ja seurasin heitä hetken, mutta menivät outoon suuntaan. Näin reitillä myös ranskalaiset, jotka hekin menivät outoon suuntaan, ja siksi päätin jatkaa omia polkuja.

Loppuliuku ja apukäännepisteellä käynti 20 km maalin itäpuolella ovat paikallisia ”knoppeja” ja tulevat ratkaisemaan monia tulevia päiviä. Tänään omani onnistui hyvin ja oli myös oleellinen osa onnistunutta päivää. Esim. ranskalaiset joutuivat pyörimään nostossa noin 30 km ennen maalia ja vauhti hidastui.  Viime vuoden esikisan opit olivat käytössä ja sen merkitystä ei voi liikaa korostaa!

===== Antti kertoo=====

Toivottavasti tästä myös muu joukkue saa korvan taakse laitettavaa tulevia päiviä ajatellen.

Katja