EM2017 Tsekki: 30.7.2017 – Vaikea päivä

Sunnuntain tehtävät olivat 3 – 2,5 tunnin AAT:itä riippuen siitä, missä vaiheessa luokka hinattiin. Ajallisesti pisin tehtävä oli kerhouokalla, joka hinattiin ensin, ja lyhyin viimeisenä hinatulla 20 m luokalla. Hinaukset alkoivat 12.45 kolmen vartin lykkäyksen jälkeen, mikä ei kuitenkaan ollut tuonut merkittävää parannusta keliin, mutta haistelija pääsi lopulta noin 1500 m MSL korkeuteen (kenttä 403 m).

 

Tehtävät vakiolla ja 20 m luokalla olivat viimeistä varsinaista käännealuetta samat ja yhdessä briefingin jälkeen pidetyssä palaverissa pähkäiltiin taktiikkaa, jossa mäkilinjoilla oli jälleen keskeinen osa. Tehtävä oli laadittu aika lailla tuulen suuntaan ja sen pystyi lentämään eri mäkilinjoja hyödyntäen.

Aku ja Juha lähtivät lopulta parin minuutin erotuksella ja päätyivät eri porukoihin ja eri reittivalintoihin. Juha tuumasi reitillä kuluneen liikaa aikaa pohjoisella käännealueella ja Aku tuli maaliin 13 minuuttia aliajalla, kun keli viimeisellä käännealueella alkoi hiipua lounaasta levinneiden Cb-toppien varjossa ja arvelutti, olisiko mitään ollut löydettävissä, jos olisi jatkanut pidemmälle. Tämä tietysti maksoi aika lailla keskinopeudessa.

KAI:n taktiikkana oli käydä lyhyesti ensimmäisellä alueella ja lähteä sitten kohti pohjoisia mäkialueita. Porukka, jossa KAI oli lähtenyt, oli kuitenkin toista mieltä ja jatkoi pidemmälle, mistä seurasi se, että KAI:n taival jatkui ensimmäisen käännöksen jälkeen käytännössä yksin, mikä teki kuivahkona päivänä hommasta haastavampaa. Harri tuumi jälkeenpäin, että olisi kuitenkin ollut viisaampaa ehkä pitäytyä valitulla mäkilinjalla kuivassa kohti pohjoista kuten jotkut muut eikä lähteä jahtaamaan näkyneitä pilviä alkuperäiseltä reitiltä hieman sivummassa pohjoisella käännealueella, mikä näytti lopulta hidastaneen etenemistä.

Loppuiltapäivästä kentän tasolle alkoi ensin syntyä cumuluksia ja itäpuolen mäille myös hetkellisesti tukevan näköistä jonoa, jota mm. Aku pääsi ainakin osin hyödyntämään. Juhan ehtiessä pohjoisesta kentän tasolle pilvijono oli jo hapantunut aika lailla ja kenttä oli jo osittain lounaisen pilviverhon varjossa

Maasta seurantaa ja tilanneraportointia sunnuntaina hankaloitti se, että glidertracker.de -seuranta kaatui syystä tai toisesta. Toisessa glidernet.org:in seurannassa – ei yhtä hyvä syystä tai toisesta JS ei näkynyt tehtävän yhteydessä ollenkaan vaan oli kikkailtava esiin ilman sinne ”piirrettyä” tehtävää.