Valintasäännöt

Purjelennon edustusjoukkueiden valinta

Hyväksytty SIL/Purjelentotoimikunnan kokouksessa 3/2014 (8.5.2014)

Edustajavalinnat arvokisoihin tekee PT noin kaksi vuotta ennen kyseisiä kisoja. Vakio- ja 15m- luokkien valinnat tehdään valintavuoden Racing luokan SM-kilpailun perusteella. 18m- ja 20m-kaksipaikkaisten edustajavalinnat tehdään valintavuoden Open luokan SM-kisojen perusteella. Kerholuokan valinnat tehdään kerholuokan SM-kisojen perusteella (esim. 2016 arvokisoihin vaikuttavat vuoden 2014 SM-kisat).

Edellisissä EM- tai MM-kilpailuissa kuuden parhaan joukkoon sijoittuneet kilpailijat ovat oikeutettuja puolustamaan menestystään seuraavissa EM- tai MM-kilpailuissa siinä luokassa josta hän on kuuden parhaan joukkoon päässyt. Näillä piloteilla on etuoikeus joukkueeseen em. valintamenettelyn ohi.

Halukkuutta edustusjoukkueeseen kysytään valintakisan tulosluettelossa puolivälin yläpuolelle sijoittuneilta, kuitenkin vähintään viideltä parhaalta kilpailijalta. Näistä kilpailijoista valitaan paremmuusjärjestyksessä siten, että karsintakisassa käytetty konetyyppi määrittää valittavan luokan. Jos joukkue ei täyty, kysytään halukkuutta samassa karsintakisassa puolivälin yläpuolelle sijoittuneilta eri luokan koneella lentäneiltä. Ellei joukkue edelleenkään täyty, voi PT tiedustella halukkuutta osallistumiseen myös muilta, sopivaksi katsomiltaan ehdokkailta.

PT voi myös halutessaan poiketa em. käytännöstä perustellusta syystä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi: 

  • SM-kisojen kilpailupäivien määrä on jäänyt vähäiseksi. 
  • Sopivuus ja sitoutuminen Suomen Ilmailuliiton ja maajoukkueen tavoitteisiin 
  • Sitoutuminen harjoitteluun 
  • Aikaisempi arvokisakokemus ja menestys 
  • Tulevan kisapaikan olosuhteiden tuntemus ja mahdollisuudet menestyä. Pääsääntöisesti vuoristo-olosuhteissa edellytetään olosuhteiden tuntemista ja harjoittelua paikan päällä. 
  • Maajoukkueelta saadun lausunnon suositukset

Tällöin voidaan huomioida myös muita kansainvälisiä ja kansallisia arvokisanäyttöjä sekä muita merkittäväksi arvioituja tekijöitä.

PT pyytää lausunnon esitetyn joukkueen sopivuudesta maajoukkueelta (maajoukkueringiltä). Lausunto pyydetään maajoukkueen yhteyshenkilöltä (kapteenilta) mutta lausunnon antamisesta vastaa maajoukkue omien toimintamalliensa mukaan.

Niiden luokkien ja sarjojen edustajat, joissa ei järjestetä SM-kisoja (Avoin luokka, 13,5m sekä Nuorten että Naisten kilpailut) valitsee PT erillisellä päätöksellä. Kilpailijoiden tulee ilmoittaa osallistumishalukkuudestaan perusteluineen kirjallisesti Ilmailuliiton toimistoon ilmoitettuun ajankohtaan mennessä (yleensä syyskuun loppuun).

Jokaiseen kilpailuun pyritään lähettämään niin monta kilpailijaa kuin järjestäjä sallii. Mikäli kilpailunjärjestäjä ei ole yksiselitteisesti määrännyt kunkin kisaluokan maakohtaista kiintiötä, päättää PT kuhunkin luokkaan lähtevien edustajien määrän.